Ce trebuie să știi despre grătare pentru a face o alegere corectă:
Grătarele pe gaz:
1. Principiul de lucru - utilizează gazul pentru a genera flacără și a încălzi suprafața de gătit, în majoritatea cazurilor lucrează după principiul convecției. În cazul grătarelor cu tehnologia TRU-Infrared de la Char-Broil e principiul inducției pe gaz;
2. Avantaje de bază - oferă un control precis al temperaturii, sunt rapide la încălzire și sunt ușor de curățat. Perfecte pentru cei care caută o opțiune confortabilă, economă și universală;
3. Dezavantaje de bază - necesită costuri suplimentare pentru butelia de gaz, gazul este un consumabil și se poate termina în momentul nepotrivit, responsabilitate pentru utilizare a utilajelor pe gaz și mentenanța acestora;
4. Utilitate - oferă cel puțin 4 funcționalități:
- Grilling - frigi produsele direct (frigărui);
- Smoking - cu ușurință generezi fum și faci afumături;
- Rotisserie cooking - prepari bucatele precum într-o rolă, fie lasagna în tavă sau un pui la rotisor;
- Classic cooking - grătarele deseori sunt dotate cu un aragaz pe care poți pune o tigaie și cu ușurință să-ți pregătești un mic dejun, chiar și paste.
Grătarele electrice:
1. Principiul de lucru - funcționează prin încălzirea elementelor electrice, care la rândul lor încălzesc suprafața de gătit. În majoritatea cazurilor lucrează după principiul convecției. În cazul grătarelor cu tehnologia TRU-Infrared de la Char-Broil e principiul inducției;
2. Avantaje de bază - sunt ușor de utilizat și potrivite pentru terase și spații mai restrânse. Sunt rapide la încălzire și sunt ușor de curățat. Sursa de alimentare este stabilă din rețea 220V și nu necesită alimentări sau rezerve de combustibil;
3. Dezavantaje de bază - puterea grătarului în KW este mai mică, este mai lent la timpul de încălzire, mereu depinzi de o priză și riscuri de scurtcircuit și electrocutări;
4. Utilitate - oferă cel puțin 3 funcționalități:
- Grilling - frigi produsele direct (frigărui);
- Smoking - cu ușurință generezi fum și faci afumături;
- Rotisserie cooking - prepari bucatele precum într-o rolă, fie lasagna în tavă sau un pui la rotisor.
Grătarele pe cărbune:
1. Principiul de lucru - utilizează cărbunele pentru a produce căldură și a încălzi suprafața de gătit, în majoritatea cazurilor lucrează după principiul convecției.
2. Avantaje de bază - sunt cunoscute pentru temperaturi înalte și versatilitate în gătit. Cei care apreciază gustul autentic, cu aromă de fum pronunțată. Este mai universal utilizabil în orice condiții;
3. Dezavantaje de bază - presupune un proces îndelungat de aprindere, fluctuații de temperatură, e greu să reglezi temperatura, emanarea dioxidului de carbon (cancerigen), costurile mari pentru cărbuni, disconfort la curățare și îngrijire;
4. Utilitate - oferă cel puțin 3 funcționalități:
- Grilling - frigi produsele direct (frigărui);
- Smoking - cu ușurință generezi fum și faci afumături;
- Rotisserie cooking - prepari bucatele precum într-o rolă, un pui în tavă sau un pui la rotisor;
Grătarele pe peleți:
1. Principiul de lucru – utilizează peleții care trec print-un element de încălzire cum ar fi bujii incandescente, care aprind peleții și cu ajutorul unui ventilator transmite temperatura și fumul pe suprafața de gătit. Lucrează după principiul convecției dar ca esență este mai mult un afumător;
2. Avantaje de bază - reglarea temperaturii și a intensității fumului, performanță sporită în timp pentru afumare și gătire, aromă și gust excepțional de afumat. Varietate aromatică oferită de diversitatea de peleți, de măr, cireș, arin și multe altele;
3. Dezavantaje de bază - atât bujiile sunt consumabile și trebuie schimbate periodic, repartizatorul de peleți este sub risc de să se blocheze și să iasă din funcțiune, îngrijire și curățare sporită, respectarea regulilor de utilizare și mentenanță, emanarea dioxidului de carbon (cancerigen), dependență de combustibil (peleți) care au și preț mare;
4. Utilitate - oferă cel puțin 4 funcționalități:
- Smoking - cu ușurință generezi fum și faci afumături;
- Grilling - frigi produsele direct (frigărui);
- Rotisserie cooking & Slow cooking - prepari bucatele precum într-o rolă și în termen lung, cum ar fi un brisket sau alte bucăți mari de carne.
Grătarele ceramice de tip Kamado (Big Green Egg – Ou ceramic):
1. Principiul de lucru - utilizează cărbunele pentru a produce căldură și a încălzi suprafața de gătit, însă corpul din ceramica oferă o izolație excelentă și funcționează după principiul unui cuptor când căldura pereților tot gătește.
2. Avantaje de bază - este cel mai universal grătar, gândit până pa cel mai mic detaliu. Cărbunele se aprinde rapid, poate fi încins la temperaturi înalte, Kamado ușor reglează și menține bine temperatura. Acest grătar poate găti 8 ore cu doar 2 kg de cărbune. Aceste tipuri de grătare rezolvă toate neajunsurile unui grătar clasic pe cărbune;
3. Dezavantaje de bază - presupune un proces îndelungat de aprindere, grătarul este greu, iar coșul de foc poate crăpa de la supraîncălzire, emanarea dioxidului de carbon (cancerigen), costurile mari pentru cărbuni;
4. Utilitate - oferă cel puțin 4 funcționalități:
- Grilling - frigi produsele direct (frigărui);
- Smoking - cu ușurință generezi fum și faci afumături;
- Rotisserie cooking - prepari bucatele precum într-o rolă, un pui în tavă sau un pui la rotisor;
- Baking & Slow cooking - căldura ceramicii permite gătire ca în cuptorul bunicii, perfect pentru plăcinte și multe rețete pline de amintiri din copilărie.
Tandoor (Tandîr):
1. Principiul de lucru – este de fapt un cuptor tradițional, confecționat din argilă, utilizează lemnele pentru a produce căldură și a încălzi interiorul și pereții Tandoor-ului, unde căldura pereților oferă principiul unui cuptor doar cât în aer liber;
2. Avantaje de bază - tradiționalismul în gătire este aproape de suflet pentru fiecare din noi. Tandoor-ul oferă gătire rapidă, sănătoasă și uniformă a bucatelor tradiționale, de la plăcinte, până la fripturi. Este unicul tip de grătar destinat anume pentru lemne;
3. Dezavantaje de bază - presupune un proces îndelungat de aprindere, grătarul este extrem greu. Este greu să te deprinzi să calculezi cantitatea de lemne care ard și se transformă într-o cantitate de cărbune, e greu de cunoscut temperatura și de cronometrat timpul când de introdus produsele și când de le scos. Tandoor-ul doar coace, nu face frigărui sau afumături;
4. Utilitate - oferă funcționalitatea unui cuptor - Baking, căldura pereților Tandoor-ului permite gătire ca în cuptorul bunicii, perfect pentru plăcinte și multe rețete pline de amintiri din copilărie.
Ce particularități a grătarelor trebuie să știi și care grătare sunt mai competitive:
Particularități | Grătarele pe gaz | Grătarele electrice | Grătarele pe cărbune | Grătarele pe peleți | Grătarele ceramice de tip Kamado | Tandoor (Tandîr) |
Timpul de aprindere | Locul I 7-15 min | Locul II 10-20 min | Locul V 30-40 min | Locul IV 20-40 min | Locul III 20-30 min | Locul VI 40-80 min |
Cost combustibil per oră. | Locul II 13 MDL (1L/h) | Locul I 7,2 MDL (2kW/h) | Locul V 75 MDL (2,5KG/h) | Locul VI 120 MDL (800gr/h) | Locul IV 30 MDL (1KG/h) | Locul III 24 MDL (8KG/h) |
Funcționalitate | Locul I | Locul III | Locul V | Locul IV | Locul II | Locul VI |
Reglarea și repartizarea temperaturii | Locul I | Locul II | Locul V | Locul III | Locul IV | Locul VI |
Inovații și dotări | Locul I | Locul III | Locul VI | Locul IV | Locul II | Locul V |
Confortul la curățare și îngrijire | Locul I | Locul III | Locul V | Locul VI | Locul II | Locul IV |
Termenul de exploatare și garanție | Locul I 7-15 ani | Locul IV | Locul VI | Locul V 5-10 ani | Locul II 8-12 ani | Locul III 5-10 ani |
Categorie de preț, media | Locul IV 17000 MDL | Locul II 15000 MDL | Locul I 10000 MDL | Locul V 24000 MDL | Locul VI 38000 MDL | Locul III 16000 MDL |
TOTALIZARE: Locul IV = 3p. Locul V = 2p. Locul VI = 1p. | Locul I | Locul II 36 puncte | Locul VI 18 puncte | Locul V 19 puncte | Locul III 31 puncte | Locul IV 20 puncte |